Ciasto czekoladowe na białkach

4.46 (171 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotne , tanie i bardzo pyszne ciasto

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki;
    8 białek
    1/2 szklanki cukru
    2 czubate łyżki kakao
    łyżeczka cynamonu
    3/4 szklanki pszennej mąki
    100 g czekolady
    100 g masła
    puder do posypania ciasta
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.46 (171 ocen)

Ciasto czekoladowe na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łyżkę masła przekładam do rondelka i razem z połamaną czekoladą podgrzewam w wodnej kąpieli. Lekko przestudzam.

    Białka ubijam z solą na sztywną pianę.

    Pozostałe masło ucieram z cukrem aż masa zbieleje. Dodaję kakao, cynamon i przestudzoną czekoladę. Miksuję aż składniki dobrze się połączą.

    Porcjami dodaję ubite białka i delikatnie mieszam łyżką.

    Przekładam do tortownicy o średnicy 20cm , wyłożonej papierem od pieczenia i piekę 40 minut w 180st.

    Po ostudzeniu oprószam cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować