Ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie i to bardzo smaczne.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 3 szklanki
    - cukier: 2 szklanki
    - kakao: 6 łyżek
    - olej: 10 łyżek
    - soda: 2 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - Szczypta soli: 1 szczypta
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - woda: 2 szklanki
    - ocet: 2 łyżeczki
    - Polewa czekoladowa:: 1 sztuka
    - margaryna: 125 gramów
    - gorąca woda: 2 łyżki
    - kakao: 2 łyżki
    - cukier: 4 łyżki
    - Ponadto:: 1 sztuka
    - płatki migdałowe: 1 sztuka
    - śmietana 36 %: 400 mililitrów
    - cukier: 4 łyżki

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier waniliowy wsypujemy do miski i razem mieszamy. Dodajemy wodę, oraz ocet, dokładnie miksujemy. Na sam koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na tortownicę (proporcja składników na blaszkę o średnicy 26 cm). Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 200 °C przez ok 35-40 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto przekrawamy na 2 lub 3 płaty. Śmietanę 36% ubijamy z cukrem. Wykładamy na warstwy ciasta i składamy jeden na drugi.Przygotowujemy polewę. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy gorącą wodę, cukier i kakao. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok 2 min.
    Ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi, wstawiamy do lodówki na ok 1 h.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy