Ciasto Czarny Las

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jagodny to jedne z pierwszych leśnych owoców, które można już zbierać lub też kupić. Wybrałam to pierwsze.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jagodowa:
    1 litr jagód
    2 budynie śmietankowe
    2 galaretki o smaku owoców leśnych
    ok. 2/3 szklanki cukru
    sok z 1 cytryny


    Wierzch: ciastka pepitki, cukier puder

Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasto czarny las - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie dodać żółtka, a na samym końcu przesianą mąkę i proszek delikatnie mieszając na ostatnim etapie. Piec przez 20 minut w 170 s.
  • 2. Jagody zmiksować i zagotować, dodać cukier i sok z cytryny. Ilość cukru to sprawa indywidualna i zależy od samej słodkości jagód. Budynie rozpuścić w 3/4 szklance wody, tak samo galaretki, też w 3/4 szklanki wrzątku. Do gotującej masy jagodowej dodać budynie, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i dodać galaretki. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  • 3. Biszkopt zwilżyć wodą, może być z dodatkiem soku z cytryny. Tężejącą masę wylać na biszkopt, na wierzchu wyłożyć pepitki i polać je lukrem zrobionym z cukru pudru i wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować