CIASTO CZARNO-BIAŁE

4.5 (171 ocen)

  • 30 min

prosty przepis na "murzynka" i trochę mojej inwencji twórczej:)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 jajko
    1 szkl cukru
    1 szkl mleka
    2 szkl mąki
    1/2 kostki margaryny
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    krem:
    200ml śmietany kremówki 30%
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru- chyba, że ktoś lubi bardziej słodkie to więcej

    starta czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czarno-białe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić.
    Pozostałe składniki razem wymieszać (jajko+cukier+mleko+mąka,kakao i proszek.
    Na koniec dodać olej i roztopioną margarynę.
    Wylać na blaszkę ( ja użyłam 30x26) wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą
  • 2. Piec w 160-170st przez ok 30-40 min
    Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia

    Zimne ciasto przekroić wzdłuż na pół, na 2 podłużne placki
  • 3. 2 łyżeczki żelatyny zalać 1/5 szkl wrzątku i mieszać do rozpuszczenia, odstawić do ostygnięcia.
    Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, wymieszać i dodać rozpuszczoną żelatynę.
  • czarno-białe ciasto 4. Jak krem zacznie się ścinać wyłożyć 2/3 na ciasto, przykryć drugim plackiem, a na góre wyłożyć resztę kremu i rozsmarować.
    Na koniec posypać startą czekoladą

Porady

Można użyć formy keksówki. do dekoracji można użyć także kakao

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować