Ciasto czarno-białe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę roztopić.
Pozostałe składniki razem wymieszać (jajko+cukier+mleko+mąka,kakao i proszek.
Na koniec dodać olej i roztopioną margarynę.
Wylać na blaszkę ( ja użyłam 30x26) wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą
2.Piec w 160-170st przez ok 30-40 min
Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia
Zimne ciasto przekroić wzdłuż na pół, na 2 podłużne placki
3.2 łyżeczki żelatyny zalać 1/5 szkl wrzątku i mieszać do rozpuszczenia, odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, wymieszać i dodać rozpuszczoną żelatynę.
4.Jak krem zacznie się ścinać wyłożyć 2/3 na ciasto, przykryć drugim plackiem, a na góre wyłożyć resztę kremu i rozsmarować.
Na koniec posypać startą czekoladą
Porady
Można użyć formy keksówki.
do dekoracji można użyć także kakao
Komentarze