Ciasto cytrynowy śmietankowiec

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne ciasto biszkoptowe z masą śmietankową i galaretką cytrynową.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek,
    3/4 szklanki cukru,
    3/4 szklanki mąki pszennej,
    1/4 szklanki budyniu( może być mąka ziemniaczana).
    Masa:
    4 galaretki cytrynowe,
    3 śnieżki + 3 szklanki mleka.
    Dodatkowo:
    1 saszetka herbaty miętowej,
    sok z połowy cytryny,
    200 ml wrzątku do zaparzenia herbaty.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Ciasto cytrynowy śmietankowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt;

    Białka oddzielamy od żółtek.

    Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka ciagle ubijając masę.
    Do masy wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.
    Blaszkę 36 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Wlewamy ciasto i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
    Wystudzony, przekroić na 2 blaty.



    Trzy galaretki cytrynowe rozpuszczamy wg wskazówek na opakowaniu i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia i stężenia galaretek.



    Masa;
    Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody.
    Studzimy.
    Śnieżkę ubijamy z mlekiem na sztywno, dodajemy ostudzoną galaretkę do masy i mieszamy.

    Stężone galaretki kroimy w kosteczkę.

    Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

    Herbatę zaparzamy i studzimy.
    Dodajemy sok z cytryny.

    Nasączamy blaty biszkoptu.

    Wykładamy masę na blat biszkoptu i przykrywamy drugim.

    Schładzamy w lodówce.
    Smacznego ;)

Porady

Możemy użyć ulubionej galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować