Ciasto cytrynowe

5 (165 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, orzeźwiające, cytrynowe - jednym słowem - wspaniałe!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:

    5 jaj
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA I:

    750 ml soku pomarańczowego
    2 budynie śmietankowe
    3 łyżki cukru

    MASA II:

    750 ml smietany 30%
    1 galaretka cytrynowa

    LUKIER:

    2 szkl cukru pudru
    6 łyżek wrzącej wody
    6 łyżek oleju
    aromat cytrynowy

    PONADTO:

    duża paczka herbatników maślanych
    kandyzowana skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka nadal ubijając. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożzyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec ok 20 min w 180 stopniach.
  • 2. Z soku odlać 1 szklankę, rozpuścić w nim budynie. Resztę zagotować zcukrem. Do gotującego się soku wlać rozpuszczone budynie. Delikatnieprzestudzić masę. Jeszcze ciepłą wylać na biszkopt.
  • 3. Śmietanę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną w 1/2 szkl wody galaretkę cytrynową. Masę wyłożyć na palcek.
  • 4. Na śmietanie ułożyć herbatniki.
  • 5. Cukier puder utrzeć w wrzącą wodą i olejem. Dodać aromat. Przygotowanym lukrem posmarować herbatniki , posypać posiekaną skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować