Ciasto cytrynowe

5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto jest przepyszne i orzeźwiające.

Składniki:

  • Ciasto: 2 margaryny
    ● 3 szkl. cukru
    ● 2 łyżki kakao
    ● 3 szkl. mąki
    ● 6 jajek
    ● 2 łyżeczki proszku do piecz.
    Masa I: sok z 4 cytryn
    ● 4 budynie waniliowe
    ● 1 szkl. cukru
    ● margaryna
    Masa II:
    ● 4 łyżeczki cukru
    ● śmietana kremówka
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margaryny, 1/2 szkl. wody, cukier i kakao zagotowujemy, aż składniki się roztopią. Studzimy. Miksujemy z żółtkami, mąką i proszkiem. Dodajemy ubite białka. Pieczemy (blacha 30x40 cm) ok. 30 minut w 200 °C. Studzimy. Przekrawamy na dwa blaty.
  • 2. Masa I: budynie gotujemy na 4 szkl. wody z cukrem, wymieszanej z sokiem z cytryn. Studzimy. Miksujemy z miękką margaryną na puszystą masę. Przekładamy blaty ciasta.
  • 3. Masa II: kremówkę ubijamy z cukrem, smarujemy wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować