Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku oraz mąki i proszek do pieczenia. Wlewamy do formy(25x36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.30 minut w 170°C. Studzimy. Z biszkopta zdejmujemy skórkę.
Masa cytrynowa: odlewamy 0,5 szklanki wody resztę zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny. W 0,5 szklanki wody mieszamy budynie i galaretkę a następnie wlewamy do gotującej się wody. Masa wygląda jak kisiel. Studzimy.
2.Margarynę ucieramy z żółtkami i dodajemy ostudzony kisiel. Masę cytrynową wykładamy na biszkopt.
3.Poncz: wodę mieszamy ze sokiem z cytryny. Maczamy w ponczu herbatniki i układamy na masie cytrynowej. Schładzamy.
Komentarze