Ciasto cytrynowe

5 (172 ocen)

Świetne kwaskowe ciasto:)

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - 6 jaj
    - ¾ szklanki cukru
    - ½ szklanki mąki pszennej
    - ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    MASA CYTRYNOWA:
    - ¾ l wody
    - 4 łyżki cukru
    - sok z 1 cytryny
    - 2 budynie śmietankowe na
    0,5 l mleka
    - 1 galaretka cytrynowa
    - 1 margaryna
    - 2 żółtka.
    PONCZ:
    - 1 cytryna
    - ¼ szklanki przegotowanej wody.
    ORAZ:
    - 2 paczki herbatników kakaowych.
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotujemy budynie i galaretkę  na wodzie 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku oraz mąki i proszek do pieczenia. Wlewamy do formy(25x36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.30 minut w 170°C. Studzimy. Z biszkopta zdejmujemy skórkę.
    Masa cytrynowa: odlewamy 0,5 szklanki wody resztę zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny. W 0,5 szklanki wody mieszamy budynie i galaretkę a następnie wlewamy do gotującej się wody. Masa wygląda jak kisiel. Studzimy.
  • miksujemy masę cytrynową 2. Margarynę ucieramy z żółtkami i dodajemy ostudzony kisiel. Masę cytrynową wykładamy na biszkopt.
  • układamy herbatniki na masie cytrynowej 3. Poncz: wodę mieszamy ze sokiem z cytryny. Maczamy w ponczu herbatniki i układamy na masie cytrynowej. Schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować