Ciasto chatka kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Margarynę przekładamy do garnka, dodajemy mleko oraz cukier i zagotowujemy. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę, sodę, proszek, kakao, cynamon i miksujemy. Na koniec dodajemy jajka, miksujemy się do połączenia masy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. godziny w 180 st. C.
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Śmietanę ubijamy, dodajemy fixy oraz cukier puder i miksujemy chwilę. Wierzch ciasta ścinamy. Wierzch kruszymy na kawałki, a ciasto lekko wydrążamy. Na spód ciasta wykładamy tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy ok. 1/4 śmietany i pokrojonego w plasterki banana. Wykładamy resztę śmietany tworząc kopczyk kreta. Ciasto obkładamy pokruszonym ciastem lekko je dociskając. Ciasto chłodzimy min 3 godziny.
Komentarze