Ciasto chatka kreta

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Zainspirowana ciastem kopiec kreta stworzyłam własną równie pyszną wersję - chatka kreta

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    cukier 1 1/2 szklanki
    mleko 1 1/2 szklanki
    margaryna 250 g
    mąka pszenna 4 szklanki
    jajka 3 szt
    kakao 2 łyżki
    dżem 2 łyżki
    cynamon 1 łyżka
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    soda oczyszczona 1 łyżka płaska łyżka

    - masa:
    1 galaretka, ja polecam porzeczkową
    1 banan,
    2 fixy do śmietany,
    500 ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru,
    1 banan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Chatka

Ciasto chatka kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Margarynę przekładamy do garnka, dodajemy mleko oraz cukier i zagotowujemy. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę, sodę, proszek, kakao, cynamon i miksujemy. Na koniec dodajemy jajka, miksujemy się do połączenia masy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. godziny w 180 st. C.
    Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Śmietanę ubijamy, dodajemy fixy oraz cukier puder i miksujemy chwilę. Wierzch ciasta ścinamy. Wierzch kruszymy na kawałki, a ciasto lekko wydrążamy. Na spód ciasta wykładamy tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy ok. 1/4 śmietany i pokrojonego w plasterki banana. Wykładamy resztę śmietany tworząc kopczyk kreta. Ciasto obkładamy pokruszonym ciastem lekko je dociskając. Ciasto chłodzimy min 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować