Ciasto chałwowe z bezami

4.5 (163 ocen)

  • Średni

Słodkie, ale warto się skusić:)

  • Średni

Składniki:

  • - CIASTO:: 1 sztuka
    - jajka: 5 sztuk
    - mąka pszenna: 1.25 szklanki
    - cukier: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - kakao: 1.5 łyżki

    - Masa chałwowa:: 1 sztuka
    - chałwa waniliowa: 20 dekagramów
    - żółtka: 4 sztuki
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - mleko: 1 szklanka
    - masło: 20 dekagramów

    - Masa czekoladowa:: 1 sztuka
    - cukier puder: 3 łyżki
    - gorzka czekolada: 100 gramów
    - masło: 200 gramów

    - DODATKOWO:: 1 sztuka
    - duże bezy: 4 sztuki
    - polewa czekoladowa: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto chałwowe z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystko połączyć. Piec 20 min w temp. 180 st.Ostudzić. Przekroić na pół.
  • 2. Żółtka rozmieszać w 1/2 szkl. mleka, dodać mąkę. Ugotować budyń. Masło utrzeć z chałwą i zimnym budyniem.
  • 3. Masło utrzeć z pudrem i roztopioną czekoladą.
  • 4. Jeden placek posmarować chałwą, posypać 3 pokruszonymi bezami. Wyłożyć masę czekoladową. Przykryć drugim plackiem. Polać polewą i posypać pozostałym pokruszoną bezą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Gorzka czekolada Kakao Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować