Ciasto Cappuccino z orzechami

4.5 (152 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Biszkopt, krem oraz pyszna wkładka orzechowa. Proste ciasto, które świetnie się komponuje z filiżanką lub kubkiem...jak kto woli pysznej kawy lub herbaty.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • biszkopt:

    jajka 5 szt,

    cukier 1 szklanka,

    mąka pszenna 1 szklanka,

    mąka ziemniaczana 0,5 szklanki,

    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

    sól szczypta,


    ciasto orzechowe:

    białka 5 szt,

    orzechy włoskie zmielone lub bardzo drobno pokrojone 250 g,

    cukier 1 szklanka,

    mąka pszenna 1 łyżka,

    mąka ziemniaczana 1 łyżka,


    masa:

    mleko 700 ml,

    budyń waniliowy 1 szt,

    mąka pszenna 1 łyżka,

    mąka ziemniaczana 1 łyżka,

    cukier 0,5 szklanki,

    masło 200 g,

    cappuccino 6 łyżeczek,


    dodatkowo:

    cappuccino 8 łyżeczek,

    czekolada mleczna 40 g,
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto cappuccino z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na biszkopt, powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy. W osobnej misce przesiewamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, następnie wyciągamy z blaszki i przekrawamy na pół.

    Ciasto orzechowe:

    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca. Orzechy łączymy z mąkami, mieszamy i dodajemy do piany. Mieszamy do połączenia. Pianę wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy w 170 st.C przez 30-40 min. aż piana będzie rumiana i wypieczona.

    Część mleka odlewamy i rozpuszczamy w nim budyń oraz mąkę. Pozostałe mleko stawiamy na palnik i dodajemy cukier. Gdy mleko zacznie wrzeć powoli wlewamy rozpuszczony proszek i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki i zagotowujemy. Budyń przykrywamy folią aluminiową, aby nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Cappuccino zalewamy 1/4 szklanki wody i również odstawiamy do ostygnięcia.

    Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec powoli wlewamy cappuccino i miksujemy do połączenia. Kilka łyżek masy odstawiamy do posmarowania wierzchu ciasta.

    Pozostałe Cappuccino zalewamy szklanką wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.

    Pierwszą część biszkopta nasączamy połową kawy. Nakładamy połowę masy, następnie ciasto orzechowe, drugą połowę masy, kolejny biszkopt, który również polewamy kawą. Wierzch smarujemy odłożoną wcześniej masą i dekorujemy startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.51 (166 ocen)

Zdobywca nagrody

Cappuccino

To może cię zainteresować