Ciasto to robiłam na spodzie od tortu,który mi został,można zrobić np.w kwadratowej blaszce 24x24 cm,przekroić biszkopt,w środek dać mase,i wierzch przesmarować i posypać startą czekoladą,ja akurat użyłam galaretki na wierzch.
60 min
Składniki:
Poncz:
- 7 łyżek cappuccino waniliowego lub śmietankowego
- ew. 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (ja dodałam, ale nie musi być)
Cappuccino i ew. kawę zalać 1/2 litra gorącej wody. Wymieszać i ostudzić.
Masa:
- 500 g serka waniliowego (homogenizowanego)
- 250 g masła
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 200 g mleka w proszku
- 2 łyżki żelatyny
Poza tym:
- 180 g biszkoptów
- kilka kostek czekolady
Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serek i masło ogrzać do temp. pokojowej.
Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody (najlepiej w małym garnuszku), odstawić na chwilę (żelatyna w tym czasie napęcznieje), po czym wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodawać serek oraz mleko w proszku. Na koniec połączyć z rozpuszczoną żelatyną (najlepiej, żeby miała konsystencję kisielu).
Dobrze wystudzony biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej albo przynajmniej kilka godzin) przekroić na dwa równe placki. Dolny placek nasączyć ostudzonym ponczem – niezbyt dużo, tak, żeby powstał na powierzchni marmurkowy wzorek.
Z masy odłożyć kilka łyżek (będzie na wierzch). Pozostałą masę podzielić w misce mniej więcej w stosunku 40% i 60%. Mniejszą część wyłożyć na nasączony biszkopt, wyrównać, na wierzchu poukładać zamaczane w ponczu biszkopty (bardzo krótko, dosłownie 1-2 sekundy), po czym wyłożyć resztę masy. Przykryć drugim plackiem biszkoptowym, nasączyć resztą ponczu i cienko posmarować odłożoną wcześniej masą. Wierzch posypać startą czekoladą i wstawić ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.
Komentarze