Ciasto brzoskwiniowe z nutellą i biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier połączony z cukrem waniliowym. Gdy cukier będzie całkowicie rozbity, kolejno dodawać po jednym żółtku. Na koniec przesiać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 150°C ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przekroić na pół. W środek dajemy wkładkę brzoskwiniową.
2.Wkładka brzoskwiniowa: otwieramy brzoskwinie i odlewamy sok, dodajemy do niego szklankę zimnej wody, wsypujemy obie galaretki, czekamy aż żelatyna w galaretkach namoknie , następnie całość lekko podgrzewamy i mieszamy aż galaretki się rozpuszczą. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do galaretki. Kiedy całość zacznie tężeć wylewamy na ½ biszkopta jasnego i przykrywamy jego drugą połową. Gdy wkładka zastygnie ciasto smarujemy wkładką z Nutelli.
3.Wkładka z Nutelli: Nutellę lekko podgrzewamy aż się zrobi bardziej płynna (ja podgrzewam w kąpieli wodnej). Trzeba uważać żeby się nie przypaliło bo łatwo do tego doprowadzić. Do rozgrzanej Nutelli wkruszamy wafel. Taką ciepłą wkładką smarujemy placek. Gdy wystygnie dodajemy krem waniliowy.
4.Krem waniliowy: Gotujemy krem z podanych składników (mleko, żółtka, mąka ziemniaczana, cukier zwykły oraz cukier waniliowy) i odstawiamy go aby ostygł. Po wystudzeniu kremu łączymy go z kostką margaryny i 1/3 kostki masła. Opcjonalnie dodajemy do kremy kilka kropel spirytusu i cytryny, żeby się nie zważył.
5.Na krem układamy biszkopty i dekorujemy roztopioną czekoladą i wkładamy do lodówki aby się zastygł.
Komentarze