Ciasto brzoskwiniowe z nutellą i biszkoptami

4.49 (186 ocen)

  • 4 godz.

Ciasto na każdą ważną okazję. Pyszne, eleganckie a przy tym niezbyt trudne. Dla prawdziwych łasuchów. W mojej rodziny każdy uwielbia to ciasto ;)

  • 4 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    6 jajek
    18 dag cukru zwykłego
    20 dag mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy

    Wkładka brzoskwiniowa:
    1 puszka brzoskwiń
    1 szklanka wody
    2 galaretki brzoskwiniowe bądź pomarańczowe (ja użyłam brzoskwiniowe)

    Wkładka z Nutelli:
    1 duża Nutella (750g)
    1 ½ płata wafla

    Krem waniliowy:
    500 ml mleka
    3 żółtka
    6 dag mąki ziemniaczanej
    17 dag cukru zwykłego
    1 cukier waniliowy
    1 margaryna
    1/3 kostki masła

    Dodatkowo:
    biszkopty podłużne tzw. języczki
    czekolada mleczna milka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto brzoskwiniowe z nutellą i biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier połączony z cukrem waniliowym. Gdy cukier będzie całkowicie rozbity, kolejno dodawać po jednym żółtku. Na koniec przesiać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 150°C ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przekroić na pół. W środek dajemy wkładkę brzoskwiniową.
  • 2. Wkładka brzoskwiniowa: otwieramy brzoskwinie i odlewamy sok, dodajemy do niego szklankę zimnej wody, wsypujemy obie galaretki, czekamy aż żelatyna w galaretkach namoknie , następnie całość lekko podgrzewamy i mieszamy aż galaretki się rozpuszczą. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do galaretki. Kiedy całość zacznie tężeć wylewamy na ½ biszkopta jasnego i przykrywamy jego drugą połową. Gdy wkładka zastygnie ciasto smarujemy wkładką z Nutelli.
  • 3. Wkładka z Nutelli: Nutellę lekko podgrzewamy aż się zrobi bardziej płynna (ja podgrzewam w kąpieli wodnej). Trzeba uważać żeby się nie przypaliło bo łatwo do tego doprowadzić. Do rozgrzanej Nutelli wkruszamy wafel. Taką ciepłą wkładką smarujemy placek. Gdy wystygnie dodajemy krem waniliowy.
  • 4. Krem waniliowy: Gotujemy krem z podanych składników (mleko, żółtka, mąka ziemniaczana, cukier zwykły oraz cukier waniliowy) i odstawiamy go aby ostygł. Po wystudzeniu kremu łączymy go z kostką margaryny i 1/3 kostki masła. Opcjonalnie dodajemy do kremy kilka kropel spirytusu i cytryny, żeby się nie zważył.
  • Brzoskwiniowiec z nutellą w asyście biszkoptów - góra 5. Na krem układamy biszkopty i dekorujemy roztopioną czekoladą i wkładamy do lodówki aby się zastygł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ciasto z brzoskwiniami

To może cię zainteresować