Ciasto brzoskwiniowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Pyszne ciasto na wszystkie okazje i każdą porę roku.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • BISZKOPT ORZECHOWY:
    4 jajka
    5 dag. orzechów włoskich mielonych
    7 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki bułki tartej

    BISZKOPT KOKOSOWY:
    6 białek
    1/2 szkl. cukru
    15 dag kokosu
    1 łyzka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    KREM:
    1 puszka brzoskwiń
    1 kostka margaryny
    6 żółtek
    pół szklanki cukru pudru
    1/2 budyniu śmietankowego
    1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy: białka ubić na sztywno, dodać cukier i po jednym żółtku.Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Na koniec dodać orzechy i bułkę ,wymieszać.Upiec 2 cienkie biszkopty lub jeden gruby i przekroić. Piec w temp. 180 stopni ok. 30 min.
  • 2. Biszkopt kokosowy: białka ubić na sztywno ,dodać cukier i ubijać, wymieszać delikatnie z kokosem mąką i proszkiem. Piec w 180 stopniach ok. 30 min.
  • 3. Krem: odlać sok z owoców,jeśli nie ma pełnej szklanki dopełnić wodą.Ugotować na tym budyń z łyżką mąki.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami,dodać ostudzony budyń i ucierać do powstania puszystego kremu. Dodać owoce pokrojone w kostkę.
  • 4. Warstwy placka :
    BISZKOPT ORZECHOWY-POŁOWA KREMU-BISZKOPT KOKOSOWY-POŁOWA KREMU-BISZKOPT ORZECHOWY.Ciasto polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Kokos Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować