Ciasto BOUNTY

4.5 (192 ocen)

  • 15 min

Ciasto jest pyszne. Uwielbiam kokos i batony BOUNTY, a ciasto ma bardzo podobny smak ! :)

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    5 jajek
    1 niepełna szklanka mąki pszennej
    pół szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa kokosowa:

    1/2 litra mleka
    1/2 szklanki cukru
    20 dag masła
    25 dag wiórek kokosowych
    cukier waniliowy - 16 g
    Polewa:

    czekolada mleczna 100 g
    czekolada gorzka 100 g
    12,5 dag margaryny
    trochę wiórek do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem prostokątnej blachy o wymiarach 20 na 35 cm i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym. Biszkopt nie wychodzi za wysoki ale i tak go przecinam na pół
    Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i przełożyć biszkopt.
    Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto i na koniec posypac wiórkami kokosowymi .
    SMACZNEGO !

Porady

Ciasto należy schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować