Ciasto Bounty

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Moim zdaniem jest to wypiek, który sprawdzi się podczas wielu przyjęć czy spotkań ze znajomymi. Zarówno zachwyci osobo uwielbiające ciasta czekoladowe, jak i osoby lubiące nietypowe połączenia. To co urzekło mnie w tym wypieku to jego łatwość w przygotowaniu i niezwykły kokosowy smak, który jednak nie dominuje nad pozostałymi elementami ciasta. Wypiek ten skierowany do wszystkich miłośników łatwych i smacznych ciast zarazem.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto czekoladowe
    200 g mąki pszennej
    125 g margaryny lub masła
    120 g cukru
    50 ml wody
    30 g kakao
    12 g proszku do pieczenia
    5 ml aromatu waniliowego
    3 jajka
    krem kokosowy
    400 ml mleka kokosowego
    300 ml mleka
    100 g cukru
    100 g wiórków koksowych
    100 g masła
    50 g kaszy manny
    polewa czekoladowa
    150 ml śmietany 30%
    100 g czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe: Miękką margarynę, wodę oraz kakao rozpuszczamy. Studzimy. Jajka wraz z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy wolnym strumieniem rozpuszczone składniki. Miksujemy. Dodajemy aromat , proszek do pieczenia oraz mąkę. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą kwadratowej formy do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Ewentualne wybrzuszenie ciasta odcinamy.
    Krem kokosowy: Mleczko kokosowe dzień wcześniej umieszczamy w lodówce. Następnego dnia odlewamy wodę zostawiając tylko gęstą kokosową masę. 15o ml mleka, cukier i masę kokosową zagotowujemy. W zimnym mleku rozpuszczamy kaszę manną. Do gotującego się mleka dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy. Gdy wszystkie składniki się zagotują dodajemy pozostałe zimne mleko z kaszą manną. Mieszamy. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń kokosowy. Miksujemy do połączenia się składników. Krem chłodzimy przez 30 minut w lodówce.
    Na wystudzone ciasto smarujemy krem. Ponownie chłodzimy 30 minut.
    Polewa czekoladowe: Zimną śmietanę wyjmujemy około dwie godziny przed podgrzaniem. Ciepła śmietanę podgrzewamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Czekoladę łamiemy na kawałki. Do podgrzanej śmietany dodajemy połamana czekoladę. Mieszamy. Tak przygotowaną polewą zdobimy ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować