Ciasto biszkoptowy mieszaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopt,który podzielimy na 3 części:
Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Partiami dodajemy mąkę(1 1/2 szkl) wymieszaną z proszkiem do pieczenia-mieszamy drewnianą łyżką.wlewamy olej.Powstałe ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej dodajemy 4 żółtka i 2 łyżki mąki,do drugiej kakao.Trzecią część mieszamy z makiem.Pieczemy w temp 180 stopni na oddzielnych blachach.
2.Biszkopt wiśniowy:
Białka ubijamy z cukrem,dodajemy żółtka roztrzepane z proszkiem do pieczenia.Następnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną.Dodajemy kisiel.Mieszamy do połączenia.
3.Krem cytrynowy:
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem,dodajemy sok z cytryn.Stawiamy na gazie.Gotujemy cały czas mieszając.Kiedy zaczyna gęstnieć partiami dodajemy masło.Gotujemy jeszcze około 2 minuty.Kiedy krem ostygnie,wstawiamy go do lodówki.
4.Polewa kakaowa:
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku,stawiamy na małym gazie.mieszamy do połączenia skłądników.
Komentarze