Ciasto biszkoptowe z masą śmietanową i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne ciasto biszkoptowe z lekką masą śmietankową z sezonowymi truskawkami. Polecam wypróbowanie przepisu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt;
    6 jajek (żółtka i białka osobno),
    1 szklanka cukru,
    1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
    1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa;
    750 ml śmietanki 30%
    250 ml gęstej kwaśnej śmietany,
    2 paczki cukru waniliowego,
    1 łyżka żelatyny.
    Dodatkowo ;
    Około 700 g truskawek,
    2 galaretki truskawkowe.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki

Ciasto biszkoptowe z masą śmietanową i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy żółtka i miksujemy do momentu połączenia się składników. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do masy białkowej i lekko mieszamy drewnianą łyżką. Masę wlewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30-40 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy.
  • 2. Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanę 18%. Mieszamy do połączenia się składników.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy i dodajemy do masy. Wykładamy na biszkopt.

    Truskawki kroimy w kostkę. Układamy na wierzchu masy.

    Galaretki rozpuszczamy w goracej wodzie. Gdy zaczną tężeć wlewamy na truskawki.

    Przechowujemy w lodówce.

    Smacznego ;)

Porady

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Truskawki Śmietanka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować