Ciasto biszkoptowe z kremem

4.5 (144 ocen)

  • 60 min

Proste ciasto biszkoptowe z mega szybkim kremem do przełożenia i lekko chrupiącą polewą.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    - 6 jajek
    - 1 1/2 szklanki cukru
    - 1/1/2 szklanki mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżki octu
    - 6 łyżek oleju
    - kilka kropel aromatu cytrynowego
    - forma o średnicy 28 cm
    - papier do pieczenia lub tłuszcz i bułka tarta

    krem:
    - 1 budyń o smaku śmietankowym lub czekoladowym bez cukru
    - 2 łyżki cukru
    - 1 galaretka truskawkowa lub inna
    - 400 ml mleka
    - 2 łyżeczki gorzkiego kakao
    - 2 - 3 łyżki gorącej wody

    polewa:
    - 2 łyżki mleka
    - 1 łyżka kakao
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1/2 kostki masła lub margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto biszkoptowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto wykonanie:
    Jajka z cukrem miksować do rozpuszczenia cukru. Nadal miksując stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto ma być bez grudek mąki). Pod koniec miksowania dodać ocet, olej i aromat. Do wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy wlać ciasto i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 35 - 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na pół. Gęstniejący krem wyłożyć na jedną część, drugą przykryć z góry. Wierzch ciasta polać gorącą polewą. Wstawić do lodówki na około 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Na następny dzień ciasto jest delikatnie wilgotne.
  • 2. krem wykonanie:
    Kakao zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać, jeśli trudno będzie mieszać można dodać więcej wody. Do 1/2 kubka zimnego mleka wsypać budyń i dokładnie rozmieszać, pozostałe mleko z cukrem zagotować. Do gotującego mleka wlać rozrobione kakao i budyń. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia galaretki (nie gotować). Odstawić do wystudzenia, pilnować by nie zastygł za mocno.
  • 3. polewa wykonanie:
    Wszystkie składniki włożyć do rondla i na wolnym ogniu gotować do rozpuszczenia cukru, ciągle mieszają. Gdy polewa będzie gęstnieć i spływać z łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli, zdjąć z ognia i gorącą polewą polewać wierzch ciasta (robić nierówne esy floresy). Polewa dość szybko gęstnieje i staje się krucha, więc polewać ciasto należy dość szybko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować