Ciasto biszkoptowe z kremem

5 (199 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dwa ciasta połączone kremem budyniowym.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na biszkopt

    jajka 6 szt
    mąka pszenna 1 szkl
    mąka ziemniaczana 2 łyżki kopiaste
    cukier 1 szkl
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    na ciasto makowe

    białka 6 szt
    cukier 3/4 szkl
    wiórki kokosowe ok 10 dag
    mak 3/4 szkl
    proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

    na krem

    żółtka 6 szt
    budyń jasny 1 szt
    mąka pszenna 3 łyżki
    cukier 1/2 szkl
    cukier waniliowy 1 op
    mleko 2 szkl
    masło albo margaryna 1 szt(250g)

    dodatkowo

    polewa czekoladowa
    dżem
    poncz
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Dżemy

Ciasto biszkoptowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywno i dodać żółtka i cukier oraz wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do przygotowanej blaszki i piec ok 30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekroić na połowę.

    Ubić białka na sztywną pianę dodać cukier i wmieszać pozostałe składniki. Przełożyć ciasto do takiej samej jak poprzednio przygotowanej blaszki i piec ok 30 min. w 180 stopniach.

    Przygotować krem. Odlać część mleka i rozprowadzić w nim cukry budyń i mąkę, dodać żółtka i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować i wlać przygotowaną masę. Ugotować budyń i wystudzić. Zmiksować albo utrzeć z masłem czy margaryną.

    Spodnią część biszkoptu lekko nasączyć ponczem i posmarować dżemem albo powidłami. Położyć ciasto makowe i wyłożyć masę budyniową. Przykryć drugą częścią biszkoptu i lekko nasączyć. Polać polewą czekoladową. Blaszka 24/38 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować