Ciasto biszkoptowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywno i dodać żółtka i cukier oraz wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do przygotowanej blaszki i piec ok 30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekroić na połowę.
Ubić białka na sztywną pianę dodać cukier i wmieszać pozostałe składniki. Przełożyć ciasto do takiej samej jak poprzednio przygotowanej blaszki i piec ok 30 min. w 180 stopniach.
Przygotować krem. Odlać część mleka i rozprowadzić w nim cukry budyń i mąkę, dodać żółtka i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować i wlać przygotowaną masę. Ugotować budyń i wystudzić. Zmiksować albo utrzeć z masłem czy margaryną.
Spodnią część biszkoptu lekko nasączyć ponczem i posmarować dżemem albo powidłami. Położyć ciasto makowe i wyłożyć masę budyniową. Przykryć drugą częścią biszkoptu i lekko nasączyć. Polać polewą czekoladową. Blaszka 24/38 cm.
Komentarze