Ciasto biszkoptowe z ananasem i galaretką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealne ciasto na upalne dni, a także świetne dla lubiących smak i zapach kawy.

  • 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżki oleju
    1,5 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA:
    2 jajka
    ½ szklanki cukru
    1 masło
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    WIERZCH:
    2 galaretki brzoskwiniowe
    1 puszka ananasa w plastrach

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto biszkoptowe z ananasem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, dodajemy cukier, ubita piana powinna być sztywna i błyszcząca. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku. Później olej, a na koniec wsypujemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.
    Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut.
    Wystudzony biszkopt kroimy na 2 części.
    MASA:Jajka ubijamy z cukrem na parze, do uzyskania gładkiej masy (tak, by nie było czuć cukru), po przestudzeniu ucieramy z masłem na gładką masę, pod koniec dodajemy rozpuszczoną w minimalnej ilości wody i zimną kawę.
    WIERZCH:
    Ananas sparzyć wrzątkiem, układamy na ciasto i zalewamy tężejącymi galaretkami (rozpuszczonymi w 2 szklankach wody).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować