Ciasto Biała Dama

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Delikatne ciasto biszkoptowe przełożone masą serową, kremem budyniowym z białą czekoladą oraz masą krówkową. Całość stanowi idealne połączenie smaków.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    10 jajek
    10 łyżek cukru
    10 łyżek mąki krupczatki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju

    Masa serowa:
    1/2 L śmietanki 30 %
    500 g zmielonego twarogu
    6 łyżek cukru pudru
    cukier wanilinowy
    8 łyżeczek żelatyny
    100 g białej czekolady (1/2 tabliczki)
    puszka brzoskwiń

    Masa budyniowa:
    1/2 L mleka
    1 łyżka mąki krupczatki
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    100 g białej czekolady
    150 g masła
    2 łyżki cukru
    cukier wanilinowy

    Ponadto:
    puszka masy krówkowej
    100 g wiórków kokosowych
    Poncz:
    3/4 szklanki wody
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Kajmak Alkohole

Ciasto biała dama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z odrobiną soli i cukrem. Dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypać powoli przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, dodać olej, ponownie wymieszać i wylać do formy wyłożonej pergaminem o wym. 26x34 cm. Piec ok. 1 godziny w temp. 160 stopni. Przestudzony biszkopt przekroić na 3 równe części.
  • 2. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać zmielony twaróg oraz roztopioną białą czekoladę. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklance wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą wlać do masy serowej. Dodać pokrojone brzoskwinie. Pierwszą część biszkoptu nasączyć ponczem i wyłożyć masę serową. Przykryć drugą częścią biszkoptu i lekko docisnąć. Nasączyć ponczem.
  • 3. Z pół litra mleka odlać pół szklanki, dodać budyń i mąkę krupczatkę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ugotować budyń, do gorącego budyniu dodać masło, zmiksować, dodać roztopioną białą czekoladę, ponownie zmiksować i wylać na biszkopt. Przykryć trzecim blatem biszkoptu, lekko docisnąć.
  • 4. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową i i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować