Ciasto biała dama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z odrobiną soli i cukrem. Dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypać powoli przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, dodać olej, ponownie wymieszać i wylać do formy wyłożonej pergaminem o wym. 26x34 cm. Piec ok. 1 godziny w temp. 160 stopni. Przestudzony biszkopt przekroić na 3 równe części.
2.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać zmielony twaróg oraz roztopioną białą czekoladę. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklance wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą wlać do masy serowej. Dodać pokrojone brzoskwinie. Pierwszą część biszkoptu nasączyć ponczem i wyłożyć masę serową. Przykryć drugą częścią biszkoptu i lekko docisnąć. Nasączyć ponczem.
3.Z pół litra mleka odlać pół szklanki, dodać budyń i mąkę krupczatkę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ugotować budyń, do gorącego budyniu dodać masło, zmiksować, dodać roztopioną białą czekoladę, ponownie zmiksować i wylać na biszkopt. Przykryć trzecim blatem biszkoptu, lekko docisnąć.
4.Wierzch ciasta posmarować masą krówkową i i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić.
Komentarze