Ciasto Biała Dama

4.49 (163 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Jasny biszkopt, biała czekolada, mleko skondensowane, mascarpone i do tego kokos. Biszkopt nasączony jest likierem kokosowym, który dodałam również do kremu. Wkładka w środku to coś na kształt galaretki z białej czekolady i słodzonego mleka skondensowanego. I krem kokosowy z serka mascarpone. Pyszne

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka
    100g drobnego cukru
    130g mąki tortowej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    ziarenka z 1/4 laski wanilii

    Galaretka z białej czekolady:

    170g białej czekolady
    15g żelatyny
    300ml słodzonego mleka skondesowanego
    odrobina zimnej wody
    150ml śmietanki kremówki (30%)

    Krem kokosowy:

    400g serka mascarpone (musi być dobrze schłodzony)
    150ml śmietanki kremówki (30% – również dobrze schłodzona)
    3-4 łyżki cukru pudru
    3-4 łyżki likieru kokosowego (np. Canari)
    3/4 szklanki kokosu

    Do nasączenia:

    100ml likieru kokosowego
    2-3 łyżki przegotowanej wody

    Polewa:

    140g białej czekolady
    50g masła

    Dodatkowo:

    kokos do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Ciasto biała dama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek, po czym ubić je z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania, stopniowo dodawać cukier wymieszany z ziarenkami wanilii i ubijać do momentu uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Dodawać po jednym żółtku, miksując na niskich obrotach. Bezpośrednio do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Całość przelać do przygotowanej formy i piec przez około 30 minut. Całkowicie wystudzić.
  • 3. Przygotować galaretkę. Żelatynę przełożyć do małej miseczki i zalać niewielką ilością zimnej wody. Żelatyna musi być przykryta wodą. Wymieszać i odstawić do napęcznienia. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: czekoladę przełożyć do żaroodpornego naczynia i ustawić na garnuszku z lekko gotującą się wodą i w ten sposób rozpuścić ją, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Należy uważać, aby woda nie dotykała dna miseczki, ani nie gotowała się zbyt mocno. Garnuszek zestawić z palnika, pozostawiając na nim miseczkę z czekoladą. Do innego garnuszka przelać 75ml śmietany kremówki i napęczniałą żelatynę i podgrzewać na wolnym ogniu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wymieszać i powoli przelać do białej czekolady delikatnie mieszając. Dolać mleko skondensowane i ponownie dobrze wymieszać. Dalej pozostawić całość na garnuszku z gorącą wodą. Pozostałe 75ml kremówki ubić z 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Dodać do czekoladowej masy i bardzo delikatnie wymieszać. Foremkę do tarty (ø18cm) z wyciąganym spodem bardzo cienko posmarować olejem, następnie przelać do niej masę czekoladowo-mleczną i wstawić do lodówki na 2-3 godziny do zastygnięcia. Olej ułatwi nam wyciągnięcie galaretki z foremki.
  • 4. Przygotować krem kokosowy. Serek mascarpone i kremówkę przełożyć do misy miksera i miksować na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Dodać cukier i ponownie zmiksować. Masa powinna stać się dość sztywna. Dodać kokos i likier i dobrze wymieszać.
  • 5. Likier do nasączenia rozcieńczyć przegotowaną wodą.
  • 6. Biszkopt przekroić wzdłuż na dwa placki. Jeden z nich ułożyć w tortownicy i mocno nasączyć likierem kokosowym, następnie posmarować cienką warstwą kremu kokosowego. Na to bardzo delikatnie wyłożyć galaretkę czekoladową i przykryć pozostałym kremem, pamiętając, aby rozsmarować krem również po bokach galaretki. Całość nakryć drugim biszkoptowym blatem, który również należy nasączyć likierem.
  • 7. Aby przygotować polewę należy rozpuścić czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Polewę od razu rozsmarować na cieście i posypać kokosem.
  • 8. Bardzo eleganckie ciasto, które znakomicie sprawdzi się również jako tort, a galaretka z białej czekolady jest miłą niespodzianką.

Porady

Biszkopt można przygotować dzień wcześniej. Wtedy łatwiej będzie go przekroić. Polewę można również przygotować z białej czekolady i śmietanki kremówki: 120g śmietanki podgrzewamy prawie do wrzenia, dodajemy do niej 150g białej czekolady i rozpuszczamy mieszając. Pozostawić do przestudzenia i rozsmarować na cieście, posypać kokosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować