Ciasto Basia

4.4 (200 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny biszkopt kakaowy, przełożony bita śmietaną.
Moja Basia jest bardzo delikatna, bo nie dodaję do śmietany żelatyny, ani innych zagęstników, ale taką właśnie lubię :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt:
    6 jajek
    szczypta soli
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:
    1 litr śmietanki 30%
    1 łyżka cukru waniliowego (miałam domowy)

    Nasączenie:
    1/2 szklanki letniej wody
    1 łyżka soku z cytryny
    2 pełne łyżeczki cukru

    Polewa:
    1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej (miałam mleczną)
    1 łyżka miękkiego masła
    3-4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.4 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto basia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Basia. 1. Białka ubić ze szczypta soli, następnie powoli wsypywać cukier. Dodać żółtka, cały czas ubijając. Do masy jajecznej wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Zmiksować chwilę mikserem na najniższych obrotach, następnie wymieszać
    łyżką. Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 170 stopni, 25-30 minut.

    Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Górną część ciasta obrócić wierzchem do dołu. Wtedy będziemy mieli równą powierzchnie na górze.
  • Ciasto Basia. 2. Do szklanki wlać wodę, sok z cytryny i wsypać cukier.
    Wymieszać i nasączyć dolny blat ciasta.

    Śmietanę ubić na gęsty krem z cukrem waniliowym.
    Część śmietany wyłożyć na nasączony blat ciasta.
    Rozsmarować i przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostała śmietanę i wyrównać powierzchnię.
    Wstawić na około godzinę do lodówki.
  • Ciasto Basia. 3. Przygotować polewę. Do rondelka wrzucić masło, połamaną na kawałki czekoladę i wlać mleko. Podgrzać, mieszając do powstania jednolitej polewy.
    Gotową polewę odstawić do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszając.
    Uważajcie, żeby za bardzo nie wystudzić bo zrobi się za gęsta i ciężko będzie
    udekorować ciasto.
  • Ciasto Basia. 4. Tak przygotowana polewą zrobić na cieście esy floresy :)
    Ciasto wstawić ponownie do lodówki i chłodzić kilka godzin, najlepiej całą noc.

Porady

Ciasto powinno się chodzić w lodówce całą noc, żeby śmietana była zwarta. Najlepiej kroić ostrym nożem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować