Ciasto bardzo czekoladowe z gruszkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Pyszne, mocno czekoladowe i bardzo wilgotne ciasto bez dodatku mleka i jajek

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    0,5 szklanki ciemnego kakao
    2 łyżeczki sody
    2 szklanki gorącej wody
    3/4 szklanki oleju
    2 łyżki octu
    1,5 szklanki cukru
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    3 duże gruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bardzo czekoladowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao, sodę kawę i cukier. W osobnej misce połączyć olej, ocet, a następnie dodać bardzo gorącą, ale nie wrzącą wodę. Płynną część wlać do suchych składników i wymieszać łyżką aż masa będzie jednolita. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie tortownica 26 cm). Na wierz ciasta ułożyć pokrojone w kostkę gruszki. Piec około 50-60 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu można polać czekoladą, dla uzyskania mocniejszego, czekoladowego smaku.

Porady

Gruszki można zastąpić innymi ulubionymi owocami. Ciasto to nadaje się dla diabetyków ze względu na brak jajek, mleka, czy masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować