Przepyszne ciasto i niezwykle delikatne napewno zasmakuje każdemu. Idealne dla niespodziewanych gości. Ostatni kawałek ciasta jaki udało mi się zachować do zdjęcia.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
500g herbatników maślano-kakaowych
750ml śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru
Sok z cytryny
4 banany
Puszka masy krówkowej
Orzechy do dekoracji
Ciasto banoffee z toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Układamy pierwszą warstwę ciastek. Żelatynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy serek i lekko tężejącą żelatynę. Można dodać sok z cytryny.
2.1/3 ubitej śmietany wykładamy na ciastka. Banany kroimy w plasterki i układamy na śmietanie lekko dociskając. Banany skrapiamy sokiem z cytryny. Wykładamy kolejną część śmietany i układamy na niej ciastka. Na ciastka kolejną warstwę smietany i ponownie warstwę ciastek. Wierzch smarujemy masą krówkową i posypujemy orzechami.
Komentarze