Ciasto bananowo-krówkowo-wiśniowe bez pieczenia

5 (160 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Robi się je w mig i równie szybko znika z talerzy. To ciasto jest dla tych co uwielbiają banany, wiśnie,budyń,orzechy,kajmak i śmietanę. Świetnie nadaje się na przyjęcia i wtedy kiedy dopada nas chęć na coś smacznego.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Budyń śmietanowy na 750 ml mleka
    3 łyżki cukru jeśli budyń jest bez cukru
    750 ml mleka
    200 g masła
    Puszka masy krówkowej
    Słoiczek dżemu wiśniowego
    Śmietana 30% lub 36%
    Opakowanie śmietan-fix
    Garść orzechów ziemnych
    Pół cytryny
    2 łyżki cukru pudru
    3 duże banany
    Opakowanie duże herbatników
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kajmak Krówki Dżem wiśniowy

Ciasto bananowo-krówkowo-wiśniowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń ugotować i wystudzić. Banany pokroić na grubsze plastry i polać wyciśniętym sokiem z cytryny i odstawić. Orzechy pokroić. Masło roztrzepać mikserem i pomalutku dodawać zimny budyń. Dokładnie połączyć budyń z masłem. Warstwę pierwszą herbatników rozłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Na pierwszą warstwę herbatników wyłożyć 1/2 masy budyniowej na nią kłaść pokrojone banany. Banany przykryć 1/2 warstwy budyniowej. Wykładać drugą warstwę herbatników. Na drugą warstwę herbatników wyłożyć kajmak i posypać pokrojonymi orzechami. Wyłożyć trzecią warstwę herbatników. Trzecią warstwę herbatników posmarowć dżemem wiśniowym. Ubić śmietanę dodać cukier puder i śmietan-fix. Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę dżemu. Wstawić minimum 4 godziny do lodówki.

Porady

Ciasto najlepsze jest następnego dnia dlatego najlepiej robić jest je na noc żeby kilka godzin postali w lodówce. Budyń można samemu zrobić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować