Ciasto bananowe - przepis

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bananowiec, czyli ciasto bananowe (inaczej nazywane też chlebkiem bananowym) to idealne danie. Z pewnością sprawdzi się doskonale na każdym stole. Jest ono słodkie, a składniki łatwo dostępne.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
    75 g masła extra
    0,75 szklanki cukru
    1 jajko
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
    1,5 szklanki mąki pszennej
    kilka orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Chleb Ciasta Desery Przekąski Ciasto

Ciasto bananowe - przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Dojrzałe banany rozgnieść widelcem.
  • 2. 2. W garnku roztopić masło i wymieszać po połączeniu go z rozgniecionymi bananami.
  • 3. 3. Dodać cukier, a następnie roztrzepane jajko.
  • 4. 4. Mąkę wymieszać z solą i sodą oraz cukrem waniliowym i rozgniecionymi orzechami.
  • 5. 5. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
  • 6. 6. Piec około 45-50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Porady

Można posypać ciasto cukrem pudrem, ewentualnie czekoladą. Opcją dodatkową może być nie dodawanie orzechów, jeśli ktoś ich nie toleruje lub ma alergię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować