Ciasto bananowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotuj 2 szklanki mleka, a w pozostałym rozpuść budynie. Wlej na gotujące się mleko i zagotuj. Gotowy budyń odstaw do wystudzenia.
Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Miękkie masło utrzyj na puch. Gdy masło będzie puszyste, nie przerywając ucierania, dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu. Ucieraj do momentu, aż masa będzie jednolita i puszysta. Na końcu dodaj sok z cytryny i jeszcze chwileczkę ucieraj.
Blaszkę o wymiarach 23 x 23 cm wyłóż np. folią spożywczą. Na dnie ułóż warstwę herbatników, na nie wyłóż 1/3 masy. W masę możesz wcisnąć kilka plasterków banana. Następnie ułóż biszkopty, kolejną warstwę masy, plasterki bananów (delikatnie posmaruj je masą). Jeszcze raz ułóż herbatniki (możesz zostawić przerwy między nimi), masę i plasterki banana.
Na wierz ciasta wylej tężejącą galaretkę i wstaw do lodówki.
Najlepsze jest następnego dnia ;)
Komentarze