KREM ORZECHOWY;
-400 ml mleka
-2 Śnieżki
-1 łyżka żelatyny rozp. w 1/4 szkl. wody
-150 g orzechów rozdrobnionych (u mnie ziemne, włoskie i laskowe)
-3 lyzki kakao ciemnego
KREM MLECZNY Z KOKOSEM:
-2 szkl. mleka w proszku pełnego
-1/2 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
-250 g masła
-150 g kokosu
-1 łyżka żelatyny rozp. w 1/4 szkl. wody
-ok. 200 g dżemu (u mnie jagodowy własnej produkcji)
WIERZCH:
- ok. 100 g zmielonych orzechów
- wiórki gorzkiej czekolady
Wodę, oliwę, cukier i kakao podgrzewamy do rozpuszczenia, studzimy. Białka ubijamy z cukrem, nstp. dodajemy żółtka, mąkę, proszek i sodę oraz polewę i miksujemy. Piec ok. 30 min w 180 st. C. Wystudzone podzielić na 2 blaty.
2.KREM ORZECHOWY:
W mleku ubijamy Śnieżki, dodajemy rozp. żelatynę, kakao i orzechy. Miksujemy i wykładamy na blat ciasta. Przykrywamy drugim blatem i smarujemy dżemem.
3.KREM MLECZNY Z KOKOSEM
Mleko z cukrem podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Wykładamy na dżem. Posypujemy orzechami i kokosem. Schładzamy.
Komentarze