Ciasto architekta z masą budyniową

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest z nim trochę pracy, ale warto poświęcić mu czas, bo efekt jest rewelacyjny.

Składniki:

  • Jasne ciasto: 6 jajek
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 1 szkl. mąki
    ● płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Ciemne ciasto: 4 jajka
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 3/4 szkl. mąki
    ● płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 2-3 łyżki kakao
    Masa budyniowa: łyżka kakao
    ● 1 l mleka
    ● 2 budynie wanil. z cukrem
    ● 2 kostki masła
    Masa serowa: 50 dag waniliowych serków homogenizowanych
    ● 2 czerwone galaretki
    ● 3-4 banany
    ● sok z cytryny
    Oraz: mleczna czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto architekta z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne: białka ubijamy na sztywno, dodając cukier i żółtka. Mieszamy z mąką i proszkiem. Wlewamy do formy (24x28 cm). Pieczemy ok. 35 minut w temp. 170 °C
  • 2. Ciasto ciemne: przygotowujemy jak ciasto jasne, mieszamy z kakao. Wlewamy do formy (24x28 cm). Pieczemy ok. 30 minut w 170 °C. Studzimy. Wykrawamy kieliszkiem kółka (zachowując odstępy).
  • 3. Masa budyniowa: z proszku budyniowego i mleka gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z masłem. Do 1/2 masy dodajemy kakao.
  • 4. Masa serowa: serki mieszamy z tężejącą galaretką rozpuszczoną w 1,5 szkl. wrzątku. Banany kroimy w plastry grubości ciemnego biszkoptu i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 5. Jasny biszkopt smarujemy masą kakaową. Kładziemy ciemny biszkopt. W każdy otwór wkładamy kawałek banana. Przykrywamy masą serową, w którą wciskamy krążki z ciemnego biszkopta. Smarujemy jasną masą. Na wierzch ścieramy czekoladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Masa serowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować