Ciasto architekta z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto jasne: białka ubijamy na sztywno, dodając cukier i żółtka. Mieszamy z mąką i proszkiem. Wlewamy do formy (24x28 cm). Pieczemy ok. 35 minut w temp. 170 °C
2.Ciasto ciemne: przygotowujemy jak ciasto jasne, mieszamy z kakao. Wlewamy do formy (24x28 cm). Pieczemy ok. 30 minut w 170 °C. Studzimy. Wykrawamy kieliszkiem kółka (zachowując odstępy).
3.Masa budyniowa: z proszku budyniowego i mleka gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z masłem. Do 1/2 masy dodajemy kakao.
4.Masa serowa: serki mieszamy z tężejącą galaretką rozpuszczoną w 1,5 szkl. wrzątku. Banany kroimy w plastry grubości ciemnego biszkoptu i skrapiamy sokiem z cytryny.
5.Jasny biszkopt smarujemy masą kakaową. Kładziemy ciemny biszkopt. W każdy otwór wkładamy kawałek banana. Przykrywamy masą serową, w którą wciskamy krążki z ciemnego biszkopta. Smarujemy jasną masą. Na wierzch ścieramy czekoladę.
Komentarze