Ciasto anielskie niebo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Oddziel żółtka od białek. Ubij białka z 1/3 łyżeczki soli, dodaj cukier i po jednym żółtku, stale miksując. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wodę, zmiksuj. Ciasto podziel na 3 części. Jedną wylej na blachę i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180C i piecz 10-15 min. Do zrumienienia się. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i z blachy, przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wystygnięcia. Następnie na blasze rozprowadź drugą część ciasta i piecz tak jak poprzednią. Po upieczeniu wyjmij ciasto i również przykryj ściereczką i odstaw do wystygnięcia. Trzecią część ciasta upiecz tak jak poprzednie i po upieczeniu zostaw w blaszce do wystygnięcia.
Krem: Rozpuść galaretki w 500 ml gorącej wody i odstaw do tężenia. Ubij śmietanę na puch. Rozpuść żelatynę w ok. 1/3 szklanki gorącej wody i dodaj do śmietany cały czas miksując. Całą masę podziel na 3 części. Do pierwszej części dodaj lekko stężone galaretki i zmiksuj. Do drugiej części dodaj zapach pomarańczowy, a do trzeciej części dodaj połowę płatków kokosowych i cukier puder. Wymieszaj.
Na biszkopcie w blaszce rozprowadź masę ze śmietanki i galaretki, następnie przykryj drugą częścią ciasta, a na niej rozprowadź krem z płatków kokosowych i śmietanki oraz cukru, a następnie przykryj całość trzecią, wierzchnią częścią ciasta. Na górze połóż krem ze śmietanki i zapachu pomarańczowego, całość posyp pozostałą częścią płatków kokosowych. Ciasto wstaw do lodówki, aby masa stężała i całość się zwarła.
Porady
Zamiast pieczenia 3 biszkoptów, można upiec jeden i przekroić na trzy części. :)
Komentarze