Ciasto ananasowo-bananowe

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 9 osób

Ciasto w stylu „na ostatnią chwilę” - smaczne i szybkie.

  • 15 min
  • Dla 9 osób

Składniki:

  • Opakowanie ciasta francuskiego
    1 puszka ananasów
    1 galaretka cytrynowa
    2 budynie bananowe
    ¾ l soku bananowego
    1 duży banan
    2 łyżki drylowanych wiśni w syropie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ananasowo-bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dnie blaszki do pieczenia układamy ananasy a pośrodku ananasów dobrze odsączone wiśnie. Banana miksujemy ze szklanką soku i łączymy z pozostałym sokiem. Następnie większą część zagotować (można dosłodzić wedle uznania- ja dodałam trochę cukru) a w pozostałej części rozrabiamy budynie. Na gotujący sok wlewamy rozrobione budynie i gotujemy aż zgęstnieje. Następnie jeszcze gorący wykładamy na ananasy. Z ciasta francuskiego wykrawamy taki kawałek aby nakryć budyń. Lekko dociskamy i nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do pieczenia na około 35 min temperatura 190 stopni aż nabierze złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy aż całkowicie się ostudzi i dopiero wtedy ciasto obkrawamy naokoło i wyjmujemy przewracając blaszkę do góry nogami. W 1 szklance gorącej wody rozpuszczamy galaretkę. Gdy się wystudzi i zacznie tężeć wykładamy na ciasto pomiędzy ananasy. Ciasto piekłam w blaszce na której zmieściło się dokładnie 9 plastrów ananasa.

Porady

Jeśli nie mamy pod ręką ciasta francuskiego z powodzeniem można zamiast niego dać ciasto kruche

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować