Ciasto ananasowo-bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dnie blaszki do pieczenia układamy ananasy a pośrodku ananasów dobrze odsączone wiśnie. Banana miksujemy ze szklanką soku i łączymy z pozostałym sokiem. Następnie większą część zagotować (można dosłodzić wedle uznania- ja dodałam trochę cukru) a w pozostałej części rozrabiamy budynie. Na gotujący sok wlewamy rozrobione budynie i gotujemy aż zgęstnieje. Następnie jeszcze gorący wykładamy na ananasy. Z ciasta francuskiego wykrawamy taki kawałek aby nakryć budyń. Lekko dociskamy i nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do pieczenia na około 35 min temperatura 190 stopni aż nabierze złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy aż całkowicie się ostudzi i dopiero wtedy ciasto obkrawamy naokoło i wyjmujemy przewracając blaszkę do góry nogami. W 1 szklance gorącej wody rozpuszczamy galaretkę. Gdy się wystudzi i zacznie tężeć wykładamy na ciasto pomiędzy ananasy. Ciasto piekłam w blaszce na której zmieściło się dokładnie 9 plastrów ananasa.
Porady
Jeśli nie mamy pod ręką ciasta francuskiego z powodzeniem można zamiast niego dać ciasto kruche
Komentarze