Ciasto Agnieszki

4.5 (161 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto powstałe z połączenia kakaowego biszkoptu, masy jabłkowej oraz kremu śmietankowo-chałwowego. Mmmniam, palce lizać :)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 jajek
    - szczypta soli
    - 1 szklanka cukru
    - 1 łyżka octu
    - 3 łyżki oleju
    - 1 szklanka mąki tortowej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kakao

    Masa jabłkowa:
    - 1 kg jabłek
    - 1 szklanka cukru
    - 2 galaretki owocowe (np. wiśniowa i agrestowa)
    - 2 szklanki przegotowanej gorącej wody

    Krem śmietankowo-chałwowy:
    - 200g miękkiej margaryny
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 200g chałwy waniliowej lub fantazyjnej
    - 1 opakowanie budyniu śmietankowego
    - 1 szklanka mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Ciasto agnieszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Ubić białka ze szczyptą soli na puszystą masę. Po dokładnym ubiciu białek stopniowo dodawać cukier, a także po jednym żółtku, nie zaprzestawać ubijania. Delikatnie wlać ocet oraz olej. Zakończyć ubijanie. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubitych białek, mieszać delikatnie łyżką. Dodać przesiane kakao, ponownie delikatnie przemieszać łyżką. Gotową masę wylać do przygotowanej wcześniej blaszki (średnia wielkość) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut w temperaturze 150stopni. Biszkopt odstawić do całkowitego wystygnięcia, potem przekroić go wzdłuż na dwie części.
  • 2. Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zasypać cukrem, odstawić na chwilę do puszczenia soku. Zagotować wodę, rozpuścić w niej 2 galaretki, odstawić do wystygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć, z jabłek odlać sok, a galaretkę wlać do starkowanych jabłek. Gotową masę nalożyć na jedną część biszkoptu.
  • 3. Krem chałwowy: Miękką margaryne utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo wkruszyć chałwę. Ugotować budyń, według przepisu z opakowania, pamiętając przy tym o jednej tylko szklance mleka. Ugotowany, przestudzony budyń dodać do masy chałwowej. Wszystko dokładnie zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na masę jabłkową (zostawić troszkę na wierzch ciasta), przykryć drugą częścią biszkoptu, na wierzch rozsmarować pozostały krem.
  • 4. Ciasto odstawić na miminum 1 godzinę do lodówki, aby cała masa mogła dobrze stężeć. Smacznego!!!

Porady

Aby ciasto efektowniej wyglądało można je posypać startą gorzką czekoladą, bądź rozpuszczalnym kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Wuzetka Agnieszki

To może cię zainteresować