Ciasto a'la snikers

4.49 (182 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania a przy tym wygląda efektownie :) Jego smak jest słodko-słony, idealny dla smakoszy wszelkiego rodzaju ciast i słodyczy typu batony Snikers :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 22x30 cm:
    180 g krakersów słonych
    400 g herbatników maślanych
    150 g orzeszków ziemnych solonych
    400 g śmietanki 30 % + 2 łyżki cukru pudru
    galaretka cytrynowa + 1/2 szklanki gorącej wody
    400 g masy krówkowej kajmakowej (około 3 łyżki odkładamy do dekoracji)

    KREM:
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 litra mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    250 g masła
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Orzeszki

Ciasto a'la snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KREM: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, by miało temperaturę pokojową. Jajka wbijamy do garnka, ubijamy z cukrem (aż zbieleją). Do ubitych dodajemy mąki i jeszcze chwilę ubijamy.
  • 2. Mleko gotujemy, wlewamy stopniowo do ubitych jajek i chwilę miksujemy. Następnie gotujemy budyń, często mieszając. Studzimy.
  • 3. Masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo po łyżce kremu i cały czas miksujemy aż powstanie krem (do kremu możemy dodać kilka kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego).
  • 4. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Śmietankę (około 3 łyżki odkładamy do dekoracji) ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce tężejącej galaretki, ubijamy.
  • 5. Orzeszki rozdrabniamy w blenderze kielichowym. Odłożoną masę krówkową przekładamy do garnuszka, dodajemy śmietankę (3 łyżki) i chwilę razem podgrzewamy, studzimy, robimy kleksy na wierzchu ciasta.
  • 6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kolejno: herbatniki – masa krówkowa 1/2 – orzeszki ziemne 4 łyżki – krakersy – masa budyniowa 1/2 – herbatniki – masa krówkowa (pozostała) – orzeszki ziemne 4 łyżki – krakersy – krem budyniowy (pozostały) – herbatniki – bita śmietana – orzeszki ziemne (pozostałe) – kleksy z masy krówkowej
  • 7. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Porady

Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować