Ciasto 3 bit z galaretką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa:1 i 1/2 szkl. mleka zagotować z cukrami.W 1/2 szkl.zimnego mleka roztrzepać żółtka,dodać proszek budyniowy dokładne wymieszać ,wlać na gotujące się mleko i ciągle mieszając ugotować budyń,ostudzić.Margarynę utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu.Gotową masę wyłożyć do formy na wcześniej przygotowany biszkopt,rozsmarować równo.Na masę wyłożyć równomiernie warstwę herbatników,na herbatniki wyłożyć masę kajmakową,rozsmarować i ułożyć następną warstwę herbatników.1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl.gorącej wody,pozostawić do stężenia.W zimnym mleku rozmieszać śnieżkę i ubić mikserem na najwyższych obrotach przez 3 min.na sztywno.Do ubitej śnieżki wlewać tężejącą galaretkę cały czas ubijając mikserem.Gotową masę wyłożyć na herbatnikach.umyć winogrona,banany obrać ,pokroić w 2-3 cm plastry i namoczyć je w soku z cytryny by nie ściemniały.Gotowe owoce ułożyć na zastygniętej masie.Całość zalać 2 galaretkami tężejącymi( rozpuszczonymi w 3 szkl.gorącej wody).Gotowe ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki do stężenia.
Porady
Do masy budyniowej możemy użyć budyniu o smaku waniliowym.Zamiast galaretki o smaku agrestowym możemy użyć cytrynowej.
Komentarze