Proste, kruche ciasteczka z maszynki – najlepszy dodatek do kawy.
60 min
Składniki:
750 g maki
125 g margaryny Kasia
125 g smalcu
125 g cukru pudru
4 żółtka
pół szklanki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat wanilinowy lub śmietankowy
Ciastka z maszynki – babciny przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodajemy pokrojony w małe kawałki smalec i margarynę. Dokładamy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy, musi być gładkie. Dzielimy na porcje, robimy podłużne wałki jak do kopytek i wkładamy do zamrażalnika na 10 minut.
2.Zakładamy na maszynkę do mięsa nakładamy foremkę do ciastek i przepuszczamy ciasto.
3.Powstałe pasy układamy na blasze do pieczenia i kroimy nożem na krótsze kawałki.
4.Ciastka pieczemy około 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni (bez termoobiegu) lub około 8-10 minut z termoobiegiem do uzyskania złotego koloru.
Porady
Ciasta przetrzymywane w hermetycznym pudełku na długo pozostają świeże.
Komentarze