Ciastka półfrancuskie z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, dodać zmielony ser (ja zgniotłam go dokładnie widelcem) i posiekać z masłem, następnie dodać jajo i zarobić ciasto tak jak na pierogi. Odłożyć w chłodne miejsce minimum na 30 min.
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.
Ciasto rozwałkować na grubość ok.0,5 cm i wykroić szklanką krążki jak na pierogi.
Na każdy krążek kłaść cząstkę jabłka, złożyć na pół, skleić w rogach i układać w odstępach na blachę wysmarowaną masłem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° na zloty kolor.
Upieczone ciastka już zaraz po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Porady
Aby ciasteczka nam się nie otwierały podczas pieczenia należy je mocniej docisnąć!!!!!!!!!!!!!!!!
Komentarze