Ciastka półfrancuskie śmietankowe

4.95 (196 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dobrze zrobione ciasto na te ciastka , wymaga czasu. Jest bardzo łatwe do zrobienia i z prostych składników. Ale jakość smaku, wyglądu jest warta tego czasu. W ciastku znajduje się tyle listków cieniutkich ile cierpliwości nam starczy.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki śmietany kremowej 12%
    szczypta soli
    1 masło roślinne 25 dag.
    Dodatkowo:
    Blach wyłożona papierem do pieczenia
    Cukier puder do posypania
    Dowolna marmolada
    Mąka do podsypania
Wystaw ocenę:

4.95 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciastka półfrancuskie śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Z mąki, śmietany i soli zagniatam ciasto. Wałkuje je na prostokąt, układam na nim pokrojone w plastry masło roślinne. Ciasto składam na 3 części i wałkuje wałkiem, podsypując mąką . Ponownie składam na 3 części i wałkuje, wkładam do lodówki na 1 godzinę . Wałkowanie i składanie powtarzam jeszcze 3 razy.
  • jk 2. Schłodzone ciasto wałkuje cienko, wykrawam foremką ciastka[całe i z dziurką]. Układam na blasze. Część smaruje roztrzepanym białkiem i posypuje cukrem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Wystudzone ciastka posypuję cukrem pudrem, część z nich składam po 2, smarując marmoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować