Ciastka Orzeszki

4.48 (187 ocen)

  • 2 godz.

Drobne słodkości w kształcie orzeszków. Do ich przygotowania potrzebna jest specjalna patelnia (pożyczyła ją od mamy) bowiem smaży się je na palniku. Łupinkami jest kruche ciasto, a nadzienie- czy może być inne niż orzechowe? ;) Efektowne, idealne na przyjęcia imieninowe i komunijne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    250 g masła
    150 g cukru pudru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 duże jajka

    Masa:
    2 i 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
    500 ml mleka
    1 szklanka cukru
    50 g masła
Wystaw ocenę:

4.48 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z orzechami Desery Ciastka

Ciastka orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do mąki dodać masło, cukier i proszek do pieczenia, posiekać nożem. Wbić jajka, zagnieść jednolite ciasto. Formować małe kulki wielkości mniej więcej dużego orzecha laskowego, kłaść do otworów rozgrzanej patelni do orzeszków, przygnieść, smażyć na palniku z dwóch stron do uzyskania złotego koloru łupinek.
  • 2. Masa:
    Do rondelka lub na patelnię wlać mleko, wsypać cukier, zagotować. Wsypać orzechy, mieszając gotować do zgęstnienia, ok. 15 minut. Zdjęć z palnika, dodać pokrojone masło, wymieszać do jego roztopienia. Odstawić do ostudzenia.
  • 3. Masę nakładać do połówek orzeszków i zlepiając je po dwa. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Porady

Widziałam też małe foremki w kształcie orzeszków do użycia w piekarniku, jednak ich nie próbowałam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza Imieniny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować