Ciastka na oliwie bez masła i śmietany

4.38 (174 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciastka dla alergików, bez mleka i śmietany które podbiją serca największych łasuchów.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 30 dag mąki
    - 3 łyżki brązowego cukru
    - 4 łyżki orzechów nerkowca
    - 2 żółtka
    - 1 płaska łyżeczka sody
    - 1/2 szklanki letniej wody
    - 1/2 szklanki oliwy z oliwek
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego
    - 2 łyżeczki miodu
Wystaw ocenę:

4.38 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Bezy

Ciastka na oliwie bez masła i śmietany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasteczka z orzechami i bez mleka i śmietany 1. Mielimy w młynku do kawy cukier, potem orzechy. Mieszamy z przesianą mąką z sodą, Pozostałe składniki /woda, żółtka, oliwa, miód, cukier waniliowy/ łączymy w oddzielnym naczyniu i dodajemy do mąki z cukrem , orzechami i sodą. Zagniatamy i wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinamy ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym do 170 st. C piekarniku na środkowej półce około 10 minut /do zrumienienia/.
    Należy często zaglądać, aby nie spalić ciastek. Porcja ciasta wystarcza na dużą blachę piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować