Ciastka kręcone przez maszynkę

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne, wprost rozpływają się w buzi, moje wnuki je uwielbiają

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 gram zimnego masła
    aromat cytrynowy lub 16 gr cukru waniliowego
    3 żółtka
    120 gram cukru pudru
    Szczypta soli
    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 22% lub 18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka kręcone przez maszynkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka kręcone przez maszynkę 1. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, pokrojone masło i posiekać razem jak najdrobniej. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i rozgnieść je łyżką stołową by zlikwidować większe grudki. Teraz szybko zagnieść i schłodzić około 1 godzinę. Rwać porcje ciasta i kręcić przez maszynkę ze specjalną nakładką.
    Układać na blasze wysłanej pergaminem, zbyt długie paski pokroić nożem na odpowiednie porcje
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 17 minut. Jak będą lekko rumiane są gotowe. Ciasteczka są bardzo smaczne i kruche
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować