Ciastka francuskie z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem

2.82 (11 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybka przekąska na słodko, gdy niezapowiedziani goście już pukają do drzwi :)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
    2 jabłka
    2 łyżeczki cukru
    cynamon
    1 garść rodzynek

    PONADTO:

    jajko do posmarowania
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

2.82 (11 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciastka francuskie z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na 6 równych kwadratów.
  • 2. Każdy kwadrat podzieić tępą stroną noża na dwa trójkąty.
  • 3. Jeden z trójkątów ponacinać w paseczki.
  • 4. Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę.
  • 5. Do jabłek dodać cukier, cynamon i rodzynki - wymieszać.
  • 6. Farsz jabłkowy ułożyć na nienaciętej części ciasta.
  • 7. Ciastka złożyć względem zaznaczonej linii. Dokładnie skleić roztrzepanym jajkiem.
  • 8. Dodatkowo posklejać dociskając widelcem brzegi ciasta, odbijając w ten sposób ciekawy wzór.
  • 9. Wierzch ciastek posmarować również jajkiem.
  • 10. Piec w 200 stopniach ok 15 min.
  • 11. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować