Ciastka czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

To ulubione ciastka mojego brata. Jak twierdzi nie potrzeba do nich masy, suche też są pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 ½ szkl mąki pszennej
    1 szkl maki ziemniaczanej
    25 dag margaryny
    3 żółtka
    ½ kostki smalcu
    1 szkl cukru pudru
    2-3 łyżki kakao
    olejek waniliowy
    Masa:
    1 kostka margaryny
    ½ szkl mleka
    1 szkl mleka zwykłego
    1 szkl mleka w proszku
    ½ cytryny (sok)

Ciastka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 15 min do lodówki.
    2. Schłodzone cisto wałkujemy na grubość ok. ½ cm i wycinamy dowolne kształty foremkami.
    3. Margarynę, mleko i cukier dajemy do rondelka i gotujemy. Po dokładnym zagotowaniu i rozpuszczeniu się cukru studzimy.
    4. Do lekko ciepłej masy dodajemy mleko w proszku i prażymy na wolnym ogniu ok. 10 min. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
    5. Ciastka przekładamy schłodzona masą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy