Ciastka cynamonowe półfrancuskie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasteczka półfrancuskie o smaku cynamonowym polane czekoladą zaspokoją gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Nie są zbyt słodkie, ale jest to raczej ich zaleta niż wada. W sam raz na jeden kęs do pysznej kawy.

  • 40 min

Składniki:

  • • 60 dkg mąki pszennej
    • 500 g masła
    • 6 łyżek kwaśnej śmietany
    • 4 żółtka
    • 1 łyżeczka cynamonu
    Polewa czekoladowa
    • 1 gorzka czekolada
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
    • 1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciastka

Ciastka cynamonowe półfrancuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę.
    • Wyrobić szybko ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce.
    • Następnie ciasto posypać cynamonem i lekko zagnieść, tak aby powstał marmurkowy wzór.
    • Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm.
    • Wykrawać z ciasta gwiazdki, serduszka i kwiatki.
    • Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    • Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec ciasteczka przez 10 minut.
    • W rondelku zagotować śmietankę z masłem,dodać pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszać na minimalnym ogniu, aż się rozpuści.
    • Każde ciastko maczać w płynnej polewie i odstawić do wystudzenia.

Porady

Można posypać po wierzchu posiekanymi orzechami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować