Ciasteczkowe bałwanki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Świąteczny smakołyk dla mikołaja.

  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka: 450 gramów
    - margaryna: 300 gramów
    - cukier: 150 gramów
    - żółtka: 3 sztuki
    - szczypta cynamonu: 1 szczypta
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - wiórki kokosowe: 1 opakowanie
    - lukier: 1 opakowanie
    - polewa czekoladowa: 1 opakowanie

Ciasteczkowe bałwanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę, proszek oraz margarynę.Wszystko posiekaj nożem. Następnie dodać cukier puder, cynamon oraz żółtka. Zagnieść ciasto. Odłóżyć do lodówki na 30 min. Ciasto rozwałkować na gruość 1 cm i wykrawać kółeczka o trzech rozmiarach, zlepić w bałwanka. Układać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec ok 20-25 min. na złoty kolor.Po wystudzeniu posmarować lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. Udekorować polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Piernikowe bałwanki