Chrupiące ciasteczka na żytniej mące z płatkami owsianymi, otrębami i ziarnami. Idealnie nadają się na szybką przekąskę w pracy, czy też w szkole, a przy tym są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Ciasteczka żytnio-owsiane z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 170°C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną.
Masło dobrze utrzeć z cukrem i solą. Dalej ucierając dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i dodać połowę mąki, krótko zmiksować, następnie mleko i resztę mąki. Miksować tylko do połączenia się składników. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać łyżką, aby dobrze rozprowadzić wszystkie ziarna po cieście. Z powstałej masy formować kulki nieco mniejsze od piłeczki do ping-ponga (u mnie 30g), każdą kulkę spłaszczyć do grubości 1cm i ułożyć na blasze zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. Wystudzić.
Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Komentarze