Ciasteczka żytnio-owsiane z ziarnami

4.5 (144 ocen)

Chrupiące ciasteczka na żytniej mące z płatkami owsianymi, otrębami i ziarnami. Idealnie nadają się na szybką przekąskę w pracy, czy też w szkole, a przy tym są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Składniki:

  • (ok. 22-24 ciasteczka)

    125g masła w temperaturze pokojowej
    1/2 łyżeczki soli
    120g cukru trzcinowego Demerara
    2 żółtka
    125g żytniej mąki typ 720 (u mnie Basia)
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżka mleka
    80g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
    40g otrębów owsianych
    75g słonecznika
    2 czubate łyżki siemienia lnianego
    2 czubate łyżki kokosu
    1 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Ciasteczka żytnio-owsiane z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 170°C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

    Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną.
    Masło dobrze utrzeć z cukrem i solą. Dalej ucierając dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i dodać połowę mąki, krótko zmiksować, następnie mleko i resztę mąki. Miksować tylko do połączenia się składników. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać łyżką, aby dobrze rozprowadzić wszystkie ziarna po cieście. Z powstałej masy formować kulki nieco mniejsze od piłeczki do ping-ponga (u mnie 30g), każdą kulkę spłaszczyć do grubości 1cm i ułożyć na blasze zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. Wystudzić.
    Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka żytnia Siemię lniane Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować