Na kruche ciastka zawsze każdy ma ochotę. Z dodatkiem orzechów smakują każdemu.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
-160 g mąki żytniej
-1 jajo
-100 g drobno pokruszonych orzechów nerkowca lub innych
-100 g masła extra miękkiego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-słodzik/miód/cukier wedle uznania do dosłodzenia
Ciasteczka żytnie z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do większej miski i dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto. nie dosypujemy mąki, bo ma być wilgotne i w miarę klejące.
2. Odrywamy po kawałku i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec spłaszczamy i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Pieczemy 20 min w 180 stopniach. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem (u mnie standardowo zmielony słodzik).
Komentarze