Ciasteczka z żurawiną i gorzką czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

naprawdę smaczne, a tworzący się w czasie pieczenia zapach jest obłędny

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Na około 50 ciasteczek:

    300 g mąki krupczatki
    200 g masła
    100 g cukru brązowego
    1 żółtko ugotowane na twardo
    1 kieliszek koniaku (mały)
    150 g suszonej żurawiny
    100 g gorzkiej czekolady 70%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasteczka z żurawiną i gorzką czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtko za pomocą miksera ucieramy z koniakiem. Dosypujemy partiami mąkę, cukier, posiekane masło i dalej miksujemy. Po uzyskaniu jednolitej masy dosypujemy żurawinę i drobno posiekaną czekoladę (można ją włożyć wcześniej do zamrażarki aby wygodniej było ją kroić). Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Formujemy wałeczki, owijamy je folią i chowamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyciągamy i kroimy na plasterki grubości około 1 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 220 stopni (aż się zarumienią).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka krupczatka Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować