naprawdę smaczne, a tworzący się w czasie pieczenia zapach jest obłędny
1 godz. 10 min
Składniki:
Na około 50 ciasteczek:
300 g mąki krupczatki
200 g masła
100 g cukru brązowego
1 żółtko ugotowane na twardo
1 kieliszek koniaku (mały)
150 g suszonej żurawiny
100 g gorzkiej czekolady 70%
Ciasteczka z żurawiną i gorzką czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtko za pomocą miksera ucieramy z koniakiem. Dosypujemy partiami mąkę, cukier, posiekane masło i dalej miksujemy. Po uzyskaniu jednolitej masy dosypujemy żurawinę i drobno posiekaną czekoladę (można ją włożyć wcześniej do zamrażarki aby wygodniej było ją kroić). Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Formujemy wałeczki, owijamy je folią i chowamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyciągamy i kroimy na plasterki grubości około 1 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 220 stopni (aż się zarumienią).
Komentarze