Ciasteczka z mąką kukurydzianą i złotymi rodzynkami

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne ciasteczka z dodatkiem mąki kukurydzianej z dodatkiem złotych rodzynek. Długo pozostają kruche

Składniki:


  • 120 g masła
    100 g cukru
    1 łyżeczka skórki startej z cytryny
    1 jajko
    75 g mąki kukurydzianej
    150 g mąki pszennej
    1 garść złotych rodzynków

Ciasteczka z mąką kukurydzianą i złotymi rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Do miski wrzucić masło ogrzane do temperatury pokojowej, wsypać cukier. Zmiksować na puszystą i jasną masę.

    Następnie dodać całe jajko i dobrze całość zmiksować.

    Wsypać skórkę startą z cytryny (umytej dokładnie i sparzonej), obie mąki i ponownie dokładnie zmiksować.

    Na koniec dodać rodzynki, wymieszać, wstawić do lodówki na godzinę.

    W dłoniach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, spłaszczać łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy